Komputer długo się uruchamia i "rozkręca"
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pastyl
BK ze społeczeństwa
*
Użytkownik


Liczba postów: 646
Dołączył: 22-10-2012
Podziękowań: 206
Dostał 314 podziękowań w 138 postach
Post: #1
18-02-2013 14:59

Witam, od dawna już po włączeniu komputera i kliknięciu na ikonkę Google Chrome czekam na włączenie się GC około minuty. Potem drugie tyle na załadowanie się byle jakiej strony, nawet startowej. I tutaj nie wina internetu, bo po prostu przeglądarka się cała nie załadowała, no ale ile mam czekać? Dodam, że jest tak ze wszystkimi programami. Po włączeniu komputera mogę iść wziąć prysznic to może już będzie się dział coś włączyć.

Czym to jest spowodowane? Defragmentacje robiłem, ale za dużo nie dała, antywirus nic nie znalazł. Może format i czy są jakieś skanery komputera w poszukiwaniu wirusów? Nie chodzi mi o antywirus bo jeden mam a drugiego nie zainstaluje tylko skaner.
szybkie cytowanie
kanar666
Niezły Klient
*****
Niezły klient


Liczba postów: 632
Dołączył: 21-10-2012
Podziękowań: 89
Dostał 72 podziękowań w 67 postach
Post: #2
18-02-2013 15:02

Spróbuj wyczyścić programem CCleaner.
szybkie cytowanie
marcinowozniako
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 72
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 3
Dostał 49 podziękowań w 40 postach
Post: #3
18-02-2013 15:02

Powodów może być wiele, słaby procesor, mało ramu, przegrzewające się podzespoły, zmulony system. W tej sytuacji ja osobiście nie czekałbym, tylko robił format, i zobaczył czy to pomoże, bo powinno. BTw jakie podzespoły?
szybkie cytowanie
ARTURandWOJTAS
Niezarejestrowany


 
Podziękowań:
Dostał podziękowań w postach
Post: #4
18-02-2013 15:03

A jakie masz podzespoły bo od tego to też może zależeć...
szybkie cytowanie
kanar666
Niezły Klient
*****
Niezły klient


Liczba postów: 632
Dołączył: 21-10-2012
Podziękowań: 89
Dostał 72 podziękowań w 67 postach
Post: #5
18-02-2013 15:05

Format bym zostawił na ostateczność,ja bym proponował wyczyścić przeglądarkę z różnych śmieci.
szybkie cytowanie
marcinowozniako
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 72
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 3
Dostał 49 podziękowań w 40 postach
Post: #6
18-02-2013 15:08

To jest ostateczność, ale jako jedyne rozwiązanie z proponowanych może tak naprawde pomóc. Także ja bym zrobił format.
szybkie cytowanie
wombat
Użytkownik
*****
VIP


Liczba postów: 189
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 1
Dostał 164 podziękowań w 105 postach
Post: #7
18-02-2013 15:20

Śmiecie śrecie, prosta rzecz: Gdy programy powoli się uruchamiają, komputer zdaje się nic nie robić czy wyraźnie słychać (i widać), że system rzeźbi ostro po dysku?
szybkie cytowanie
Pastyl
BK ze społeczeństwa
*
Użytkownik


Liczba postów: 646
Dołączył: 22-10-2012
Podziękowań: 206
Dostał 314 podziękowań w 138 postach
Post: #8
18-02-2013 15:54

Podzespoły nie mają nic do tego, bo działa na tych samych od 5 lat i nie było takich problemów nigdy, po za tym niedługo będę mu wymieniał procesor i dodawał RAMu ale do tego czasu chce mieć spokój.
Pisałem, że to nie tylko przeglądarka się włącza pół dnia bo wszystko, CCleaner nic nie daje, używam go co tydzień.
szybkie cytowanie
marcinowozniako
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 72
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 3
Dostał 49 podziękowań w 40 postach
Post: #9
18-02-2013 16:03

No to nic innego jak system zmulony, i kłania się format, bo skoro wcześniej było dobrze.
szybkie cytowanie
JACEKbhs
Niezarejestrowany


 
Podziękowań:
Dostał podziękowań w postach
Post: #10
18-02-2013 16:09

Polecam tryb awaryjny -> skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware
szybkie cytowanie
wombat
Użytkownik
*****
VIP


Liczba postów: 189
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 1
Dostał 164 podziękowań w 105 postach
Post: #11
18-02-2013 22:20

(18-02-2013 15:54 )Pastyl napisał(a):  Podzespoły nie mają nic do tego, bo działa na tych samych od 5 lat i nie było takich problemów nigdy, po za tym niedługo będę mu wymieniał procesor i dodawał RAMu ale do tego czasu chce mieć spokój.
Pisałem, że to nie tylko przeglądarka się włącza pół dnia bo wszystko, CCleaner nic nie daje, używam go co tydzień.

W dalszym ciągu będę pytać czy komputer rzeźbi po dysku czy zdaje się nic nie robić, bo to ma znaczenie.
szybkie cytowanie
Pastyl
BK ze społeczeństwa
*
Użytkownik


Liczba postów: 646
Dołączył: 22-10-2012
Podziękowań: 206
Dostał 314 podziękowań w 138 postach
Post: #12
18-02-2013 22:53

(18-02-2013 22:20 )wombat napisał(a):  
(18-02-2013 15:54 )Pastyl napisał(a):  Podzespoły nie mają nic do tego, bo działa na tych samych od 5 lat i nie było takich problemów nigdy, po za tym niedługo będę mu wymieniał procesor i dodawał RAMu ale do tego czasu chce mieć spokój.
Pisałem, że to nie tylko przeglądarka się włącza pół dnia bo wszystko, CCleaner nic nie daje, używam go co tydzień.

W dalszym ciągu będę pytać czy komputer rzeźbi po dysku czy zdaje się nic nie robić, bo to ma znaczenie.

Rzeźbi.
szybkie cytowanie
Darek15
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 01-12-2012
Podziękowań: 11
Dostał 0 podziękowań w 0 postach
Post: #13
18-02-2013 23:14

a moglbys wrzucic ss z menedrzera zadan albo chociaz napisz ile masz procesow zaraz po uruchomieniu systemu
szybkie cytowanie
gamroth1
Niezły Klient
*****
Niezły klient


Liczba postów: 22
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 37
Dostał 15 podziękowań w 9 postach
Post: #14
19-02-2013 00:16

ja bym tam profilaktycznie Combofixa strzelił. Kilka pytań:
1. Jaki masz antywirus/pakiet
2. Dysk masz na Sata czy jeszcze ATA
3. Sprawdź co ci się w tle uruchamia razem z chrome'em
4. msconfig zakładka uruchom masz tam najpotrzebijesze rzeczy czy "ja tam raczej nie zaglądam"?
szybkie cytowanie
wombat
Użytkownik
*****
VIP


Liczba postów: 189
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 1
Dostał 164 podziękowań w 105 postach
Post: #15
19-02-2013 08:05

(18-02-2013 22:53 )Pastyl napisał(a):  
(18-02-2013 22:20 )wombat napisał(a):  
(18-02-2013 15:54 )Pastyl napisał(a):  Podzespoły nie mają nic do tego, bo działa na tych samych od 5 lat i nie było takich problemów nigdy, po za tym niedługo będę mu wymieniał procesor i dodawał RAMu ale do tego czasu chce mieć spokój.
Pisałem, że to nie tylko przeglądarka się włącza pół dnia bo wszystko, CCleaner nic nie daje, używam go co tydzień.

W dalszym ciągu będę pytać czy komputer rzeźbi po dysku czy zdaje się nic nie robić, bo to ma znaczenie.

Rzeźbi.
Więc o ile dysk nie ma bad sectorów lub niesprawnego napędu głowicy to coś w tle chodzi i zarzyna twardziela. Może być ciężko dość co dokładnie, ale możesz próbować odpalić system w trybie awaryjnym i zobaczyć czy to dalej się dzieje. Jeżeli nie, odpalasz kompa normalnie, wyjmujesz kabelek od internetu i kolejno jeden po drugim wyłączasz działające programy i usługi (po za tymi których wyłączenie doprowadzi do destabilizacji pracy systemu) tak długo, aż problem ustąpi. Jeżeli wyłączysz wszystko co się da, a dalej tak będzie to problem jest grubszy i wymaga dalszego myślenia.
szybkie cytowanie
ipkis
Użytkownik
*
Użytkownik


Liczba postów: 165
Dołączył: 25-10-2012
Podziękowań: 84
Dostał 107 podziękowań w 79 postach
Post: #16
19-02-2013 09:01

(19-02-2013 08:05 )wombat napisał(a):  Więc o ile dysk nie ma bad sectorów lub niesprawnego napędu głowicy to coś w tle chodzi i zarzyna twardziela. Może być ciężko dość co dokładnie, ale możesz próbować odpalić system w trybie awaryjnym i zobaczyć czy to dalej się dzieje. Jeżeli nie, odpalasz kompa normalnie, wyjmujesz kabelek od internetu i kolejno jeden po drugim wyłączasz działające programy i usługi (po za tymi których wyłączenie doprowadzi do destabilizacji pracy systemu) tak długo, aż problem ustąpi. Jeżeli wyłączysz wszystko co się da, a dalej tak będzie to problem jest grubszy i wymaga dalszego myślenia.

Może warto "na szybkiego" sprawdzić również w monitorze zasobów procesy o aktywności dyskowej (i tam powyłączać)?

Mądry głupiemu ustępuje
Ale co, gdy głupi się z tego nie raduje
Krzyczy z grubym kijem, że połamie ci kości
Że mądry ustąpił? To oznaka słabości
szybkie cytowanie
Magneto
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 58
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 40
Dostał 20 podziękowań w 13 postach
Post: #17
19-02-2013 09:43

Skoro temat dotyczy też długiego uruchamiania, to podłączę się do tematu:
Otóż, w sprawach PC i jego podzespołów jestem raczej zielony i ostatnio męczy mnie taka kwestia: wiem, że stacjonarki nie warto brać ze sobą w podróż, ale czasami tak wychodziło, że stacjonarny leciał ze mną samolotem albo w dalekie podróże autem. No i po ostatniej podróży komp po włączeniu myśli i myśli, gdy pojawia się BIOS jest OK i dalej pokazuje się ekran INTEL i przez około 10 minut nic się nie dzieje i dopiero po tym czasie komp uruchamia się na nowo, z tymże, że INTEL pojawia się na kilka sekund i komp normalnie ładuje już Windowsa.
Czy może być to związane z uszkodzeniem, albo wysunięciem się jakiegoś podzespołu, wtyczki, bateryjki, czegokolwiek?
W necie wszystkie problemy tego typu dotyczyły problemów z inną częścią uruchamiania się kompa.
Nie wiem, czy to kwestia poprawienia czegoś w bebechach kompa i sprawa załatwiona, czy wymaga to dokładnego sprawdzenia podzespołów.
Czy wiecie coś może co może powodować taki stan rzeczy? Podczas przełączania kompa w stan niskiego poboru energii problemu nie ma i w zasadzie komputer całkowicie wyłączam tylko od wielkiego dzwona.
szybkie cytowanie
Pastyl
BK ze społeczeństwa
*
Użytkownik


Liczba postów: 646
Dołączył: 22-10-2012
Podziękowań: 206
Dostał 314 podziękowań w 138 postach
Post: #18
19-02-2013 10:31

Już dawno się bawiłem "co się uruchamia przy starcie systemu lub programu X", zostawiłem tylko potrzebne rzeczy np. antywirusa. Wyłączyłem też różne efekty wizualne - przeźroczystość, aeropack itd.
Nie znam się za bardzo na podzespołach (bardziej programowanie), ale w monitorze zasobów pokazuje mi, że z 2GB ramu wolnego jest 13mb, możliwe, że to od tego?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2013 10:31 przez Pastyl.)
szybkie cytowanie
kruger
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 50
Dołączył: 26-10-2012
Podziękowań: 5
Dostał 6 podziękowań w 6 postach
Post: #19
19-02-2013 11:32

po starcie systemu masz całe 2gb ramu zajęte? o0
nie ma RAMu to komp muli... ale co tyle go bierze? u mnie system po roku pracy, kilkadziesiat programow zainstalowanych (a niektore wiadomo że uruchamiają jakieś drobne pierdoły przy starcie) zaraz po starcie bierze ok 1,1gb. Jak mam odpaloną przeglądarke z kilkoma zakładkami + gg to wtedy dopiero zaczyna sie zbliżać do 2gb.

CM 692,i5 2500 ,Gigabyte GA-P67A-UD4 ,EVGA GTX580 , Kingoston HyperX Grey 2x4GB 1600mhz,Samsung 830 128gb+WD Caviar Black 500gb , Scytche Mugen 2 rev B ,OCZ750FTY-UN ,Kaze Master Ace 5,25 , Xonar DX , CAL!,Sidewinder x4,Deathadder ,Destructor ,LG W2486L-PF ,Lenovo g550
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2013 11:34 przez kruger.)
szybkie cytowanie
pawelscs
Użytkownik
*
Użytkownik


Liczba postów: 152
Dołączył: 02-11-2012
Podziękowań: 7
Dostał 42 podziękowań w 21 postach
Post: #20
19-02-2013 11:40

Ja proponowałbym jeszcze przeskanowąc malwarebyte lub spybot u mnie jak przymula pc to uzywam spybota zawsze cos znajdzie i komp lepiej chodzi
szybkie cytowanie




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości