Uruchomienie edytora map w ETS 2
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mayday82
Niezły Klient
*****
Niezły klient


Liczba postów: 22
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 19
Dostał 5 podziękowań w 4 postach
Post: #1
25-10-2012 13:32

1. Wchodzimy w Moje dokumenty/Euro Truck simulator 2 i uruchamiamy np.wordpadem plik config.cfg
Odszukujemy linijki uset_g_developer: 0 i uset_g_console: 0 i zmieniamy wartość na 1.

2. Zapisujemy

3. Uruchamiamy grę

4. Klikamy klawisz `

5. Wpisujemy Edit Europe lub samo edit jeżeli chcemy zrobić nową mapę.
szybkie cytowanie
 Podziękowali: Thombike , mozofila
_PMA
Administrator
*******
Administrator


Liczba postów: 1,552
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 93
Dostał 1173 podziękowań w 569 postach
Post: #2
25-10-2012 13:59

Najlepiej uruchamiać edytor w oknie a nie w trybie pełnego ekranu.
szybkie cytowanie
 Podziękowali: mozofila
Wujek Renault
vel oszczepanek12
*****
Niezły klient


Liczba postów: 171
Dołączył: 21-10-2012
Podziękowań: 208
Dostał 42 podziękowań w 18 postach
Post: #3
25-10-2012 16:11

razem czy oddzielnie i czy z duzej litery
szybkie cytowanie
 Podziękowali: mozofila
gofer
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 43
Dołączył: 24-10-2012
Podziękowań: 3
Dostał 16 podziękowań w 8 postach
Post: #4
25-10-2012 17:19

Żadna z tych komend nie działa

Edit:
Zwracam honor działa małymi literami edit europe

>>>Posłuchaj<<<
[img]http://img507.imageshack.us/img507/5440/banner1u.jpg[/img]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2012 17:21 przez gofer.)
szybkie cytowanie
 Podziękowali: mozofila
Pebek
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 1
Dostał 0 podziękowań w 0 postach
Post: #5
25-10-2012 20:27

Przypominam o stworzeniu folderu "base" w folderze gry, bo nie zapisze wam mapy Smile

Edit: Wie ktoś może jak ustawić start mapy, żeby nie wyrzucało mnie w anglii? Place start mi nie działa
I jeszcze jedno: czy po starcie mapy można powrócić do edytora, czy trzeba od nowa wczytywać?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2012 20:38 przez Pebek.)
szybkie cytowanie
gofer
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 43
Dołączył: 24-10-2012
Podziękowań: 3
Dostał 16 podziękowań w 8 postach
Post: #6
25-10-2012 20:37

(25-10-2012 20:27 )Pebek napisał(a):  Przypominam o stworzeniu folderu "base" w folderze gry, bo nie zapisze wam mapy Smile

A widzisz Smile
Dobrze, że jeszcze nie zabierałem się do pracy.
A orientujesz się jak na tej całej mapie znaleźć Wrocław?
Bo chcę od Wrocławia w stronę śląska aż do Krakowa zrobić po boczne drogi i A4.

>>>Posłuchaj<<<
[img]http://img507.imageshack.us/img507/5440/banner1u.jpg[/img]
szybkie cytowanie
Pebek
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 1
Dostał 0 podziękowań w 0 postach
Post: #7
25-10-2012 20:48

(25-10-2012 20:37 )gofer napisał(a):  A orientujesz się jak na tej całej mapie znaleźć Wrocław?
Bo chcę od Wrocławia w stronę śląska aż do Krakowa zrobić po boczne drogi i A4.

"Idź" ciągle w prawo Smile
Ja niestety nie umiem ogarnąć tego jak ustawić miejsce startu, wyrzuca mnie w Anglii a potem nie da się wrócić do edytora. W ETSie o ile pamiętam wracało się do edytora i "place start" działało.
szybkie cytowanie
_PMA
Administrator
*******
Administrator


Liczba postów: 1,552
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 93
Dostał 1173 podziękowań w 569 postach
Post: #8
25-10-2012 21:20

(25-10-2012 20:27 )Pebek napisał(a):  Edit: Wie ktoś może jak ustawić start mapy, żeby nie wyrzucało mnie w anglii? Place start mi nie działa
I jeszcze jedno: czy po starcie mapy można powrócić do edytora, czy trzeba od nowa wczytywać?

1. Wciskasz "s" i klikasz w miejsce gdzie chciałbyś startować. Powinna się pojawić biała osobówka (trzeba pamiętać, żeby była na tej samej wysokości co droga).
2. Zapisujesz mapę i wychodzisz z edytora
3. Tworzysz archiwum .scs z plikiem mapy (folder gdzie masz zainstalowaną grę/base/map) i wrzucasz plik do dokumenty/ets2/mod
4. Uruchamiasz grę i wczytujesz swoją mapę
5. Klikasz "run map".
6. Miłej jazdy Wink
PS. Jeśli chcesz ponownie wrócić do edytora to w konsoli wpisujesz 'exit'

gofer napisał(a):A orientujesz się jak na tej całej mapie znaleźć Wrocław?
W edytorze wciśnij "f" i z rozwijanej listy wybierz "Wrocław"
szybkie cytowanie
 Podziękowali: Pebek , gofer
Mariocx65
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 5
Dołączył: 22-10-2012
Podziękowań: 21
Dostał 0 podziękowań w 0 postach
Post: #9
26-10-2012 00:33

(25-10-2012 13:32 )mayday82 napisał(a):  1. Wchodzimy w Moje dokumenty/Euro Truck simulator 2 i uruchamiamy np.wordpadem plik config.cfg
Odszukujemy linijki uset_g_developer: 0 i uset_g_console: 0 i zmieniamy wartość na 1.

2. Zapisujemy

3. Uruchamiamy grę

4. Klikamy klawisz `

5. Wpisujemy Edit Europe lub samo edit jeżeli chcemy zrobić nową mapę.
a mi coś nie działa zrobiłem tak jak tu napisane a nie działa, klikam ` i nic Sad
szybkie cytowanie
Madej
Niezły Klient
*****
Niezły klient


Liczba postów: 40
Dołączył: 21-10-2012
Podziękowań: 4
Dostał 1 podziękowań w 1 postach
Post: #10
26-10-2012 05:54

Nawet nie wiedzialem ze mozna otworzyc map editor w ETSie. Zrobie sobie baze w Szczecinie. Dzieki :-)
szybkie cytowanie
Pebek
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 1
Dostał 0 podziękowań w 0 postach
Post: #11
26-10-2012 08:47

(25-10-2012 21:20 )_PMA napisał(a):  1. Wciskasz "s" i klikasz w miejsce gdzie chciałbyś startować. Powinna się pojawić biała osobówka (trzeba pamiętać, żeby była na tej samej wysokości co droga).

Wydaje mi się, że jest na tej samej wysokości, ale ciągle mnie wyrzuca obok Felixstowe ;/ Popróbuje jeszcze i zobaczę.
szybkie cytowanie
_PMA
Administrator
*******
Administrator


Liczba postów: 1,552
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 93
Dostał 1173 podziękowań w 569 postach
Post: #12
26-10-2012 11:14

Żeby mieć pewność co do wysokości to najlepiej po wybraniu "Place Start" ale przed kliknięciem najechać myszką na najbliższy punkt (ten zielony lub czerwony, nie wiem jak przetłumaczyć "node" Wink). Wtedy edytor automatycznie ustawia wysokość.
szybkie cytowanie
Pebek
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 1
Dostał 0 podziękowań w 0 postach
Post: #13
26-10-2012 12:32

Na nowej mapce ładowanie zatrzymuje się, na razie chyba dam sobie spokój z mapą :|
szybkie cytowanie
Daniel123
Map maker
*****
Niezły klient


Liczba postów: 256
Dołączył: 24-10-2012
Podziękowań: 238
Dostał 420 podziękowań w 99 postach
Post: #14
26-10-2012 20:15

edit europe

ETS 2 POLSKA
szybkie cytowanie
Mar
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 10
Dołączył: 26-10-2012
Podziękowań: 2
Dostał 1 podziękowań w 1 postach
Post: #15
27-10-2012 16:01

A jak stworzyć znak z formatu .png i wstawić go potem w edytorze do mapy? Zrobiłem takie dwa przykładowe:

http://www.bankfotek.pl/image/1351296.jpeg

http://www.bankfotek.pl/image/1351297.jpeg

Dzięki za odp. Wink
szybkie cytowanie
Krzychu
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 28
Dołączył: 22-10-2012
Podziękowań: 1
Dostał 9 podziękowań w 9 postach
Post: #16
28-10-2012 11:58

Mam pytanie. Czy edytor w ETS2 różni się jakimiś opcjami od edytora w ETS?

Postępuj mądrze, bo w mądrości fach nasz.
szybkie cytowanie
gofer
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 43
Dołączył: 24-10-2012
Podziękowań: 3
Dostał 16 podziękowań w 8 postach
Post: #17
29-10-2012 14:25

(25-10-2012 21:20 )_PMA napisał(a):  1. Wciskasz "s" i klikasz w miejsce gdzie chciałbyś startować. Powinna się pojawić biała osobówka (trzeba pamiętać, żeby była na tej samej wysokości co droga).
2. Zapisujesz mapę i wychodzisz z edytora
3. Tworzysz archiwum .scs z plikiem mapy (folder gdzie masz zainstalowaną grę/base/map) i wrzucasz plik do dokumenty/ets2/mod
4. Uruchamiasz grę i wczytujesz swoją mapę
5. Klikasz "run map".
6. Miłej jazdy Wink
PS. Jeśli chcesz ponownie wrócić do edytora to w konsoli wpisujesz 'exit'

Możesz łopatologicznie wytłumaczyć?
Zapisuje w edytorze. Save.
Nie robie RUN.
A potem jak tworzę archiwum .scs jak itp.

z góry dziekuje

>>>Posłuchaj<<<
[img]http://img507.imageshack.us/img507/5440/banner1u.jpg[/img]
szybkie cytowanie
_PMA
Administrator
*******
Administrator


Liczba postów: 1,552
Dołączył: 23-10-2012
Podziękowań: 93
Dostał 1173 podziękowań w 569 postach
Post: #18
29-10-2012 17:41

W formie obrazkowej Wink
http://i48.tinypic.com/so6ds8.png
szybkie cytowanie
gofer
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 43
Dołączył: 24-10-2012
Podziękowań: 3
Dostał 16 podziękowań w 8 postach
Post: #19
30-10-2012 07:42

(29-10-2012 17:41 )_PMA napisał(a):  W formie obrazkowej Wink
http://i48.tinypic.com/so6ds8.png

Nie działa mi to zwłaszcza że obrazkowo to dałeś mega pixeloze nic nie widać Big Grin
Na jakiej wersji pracujesz? 1.1 czy tej 1.1.3

>>>Posłuchaj<<<
[img]http://img507.imageshack.us/img507/5440/banner1u.jpg[/img]
szybkie cytowanie
Mar
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 10
Dołączył: 26-10-2012
Podziękowań: 2
Dostał 1 podziękowań w 1 postach
Post: #20
30-10-2012 15:21

1. No dobra Panowie a jak zrobić że na mapie świata będzie oznakowana drogą? Da się czy nie? Tongue
2. Jak dodać miasto do edytorka?
Dzięki za pomoc! Smile
szybkie cytowanie
 Podziękowali: mozofila




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości